Красиви устни – история на червилото

Червилото е не само един от най-известните и важни козметични продукти за разкрасяване на устните, но и предпазва от изсъхване и други вредни влияния. Известно е от дълбока древност – преди около 5,000 години в древна Месопотамия, където полускъпоценни камъни са били разбивани на прах и нанасяни върху устните. В древен Египет са извличали червена боя за устни от смесица от йод, съединения на брома и растителни оцветители, които са водели до сериозни заболявания. Клеопатра, най-известната от всички владетели на Египет, е правила своето червило от стриване на някои видове бръмбари и мравки.

Истинска популярност, червилото, добива през 16-и век в Англия по времето на Елизабет I, която въвежда модата на ярко бялото лице с контрастни червени устни. По това време червилото е правено от пчелен восък и червена боя, извличана от растения. Няколко века по-късно кралица Виктория заклеймява носенето на грим. Според нея гримът е средство, което е изпозлвано само от актьори и проститутки.

Едва през 20-и век червилото придобива истинска популярност. След Втората световна война, Холивуд допринася изключително много за това – създаването на героини, които вдъхновяват всяка жена, по целия свят, и всяка жена би искала да им подражава.

Днес жените рзполагат с богат избор на цветове, модели, марки червила. Лесно достъпни, скъпи или не, луксозни и дизайнерски… В наши дни червилата са изработени от пигменти, мазнини и восък. На български името червило идва от „червен“ защото в началото най-популярният цвят за червилото е бил червеният. А ярко червеното червило остава вечен хит, символизира стил, класа, женственост.

Нашето предложение е:

https://www.bgunique.com/shop/profesionalen-grim/palitra-chervila-32-cviata

И така, мили дами, изборът е ваш!