История на сенки за очи

Исторически сведения за сенки за очи. Интересни факти за сенки за очи. Видовете сенки за очи през вековете. Ще започнем с гримът на Древен Египет.

Сенки за очи - история

Кол (Kohl)

За кола се смята, че е една от първите форми на сенките за очи.

За него са най-ранните исторически записи.Той е интересна комбинация от съставки.Най-популярната рецепта включва в себе си-смачкан антимон(вид металоид), олово, окислен мед, охра, захаросани бадеми, пепел, малахит и синкаво-зелен минерал образуван от хидратиран мед.Египтяните вярвали в защитните функции на кола.Например вярвали, че черния кол възвръща загубено зрение и защитава от инфекции.Точно тези вярвания са и причината този вид сенки да са носени, както от жени, така и от мъже.Носели ги хора на всякакви възрасти и от различни социални кръгове.

Цветните сенки

В Гърция и Рим сенките са използвани с декоративна цел, за разлика от  Ирак, където също като в Египет вярвали в защитните функции на сенките.Отново противно на Египет сенките били символ на висок социален статус.Носели се от богатите жени и мъже.Произвеждали се в няколко цвята благодарение на естествени съставки като билки, минерали, камъни, изсушени цветя и кристализирали бои, извлечени от различни растения и животни.

Сините сенки

През 50-те години на 20 век Хелена Рубинщайн популяризира сините сенки сред тийнейджърите.Във всяко поколение, след това някоя известна личност е носил синия цвят, като своя запазена марка, което го е правил и много модерен.Туиги през 60-те,Синди Лопър през 80-те,Бритни Спиърс в първите години на 21 век и Майли Сайръс около 2005година, всички те са носели предимно сини сенки.

Съвременните сенки

През първите 5 години на 21 век, минералния грим става много популярен.До тогава в състава се използват химични съставки,което повишава нивото на чувствителност и възможността от алергични реакции.Това наложило и производството на минерални сенки,които не предизвикват толкова негативни резултати.Клиентите определено приемат с удоволствие новите сенки.

Любопитни факти:

Думата козметика идва от гръцкото „cosmos”, което означава  „от този свят“

В Рим са имали гримьори, които най-често били роби.Те били задължени да знаят последните модни тенденции и да владеят актуалните техники за гримиране.

През 19век грима вече не е на такава почит, жените не носят никакъв, защото той е характерен за артистите.

Люспи от риби дълго време са използвани за придаване на блясък на сенките за очи.

Не всички минерали са подходящи за досег с кожата и очите.